Zapiekanka Makaronowa
 

kurczak makaron

26.10.2014, godzina 19:58

Jak możemy wykorzystać czernice w pielęgnacji włosów.

Jakim sposobem niepozorne borówki mogą pomóc naszym włosom? Niniejszy tekst jest dedykowany naturalnie tym roślinom. Jagódki mają bodajże więcej różnych określeń aniżeli jakikolwiek inny owoc. A czy odgadniecie co może połączyć zapiekankę makaronową z włosami? I proszę nie myśleć, że chodzi tutaj o odnalezienie włosa w potrawie.

Jakie właściwości mają leśne jagódki?

Są one roślinami leczniczymi. Ich korzystny wpływ na nasz wzrok został potwierdzony już w tamtym stuleciu. Używa się je też w leczeniu hiperglikemii oraz wielu innych dolegliwości. W swoim składzie zawierają wiele witamin (C, A, B1, B2, PP, kwas foliowy), minerałów (K, fosfor, wapń, Zn, Fe, mangan) oraz innych substancji (błonnik, fito-estrogeny, flawonoidy, antocyjany - przeciwutleniacze) mają również wielce korzystny wpływ na naszą cerę i oczywiście włosy. Mają silne własności antyseptyczne oraz antywirusowe, więc dawniej były nawet wykorzystywane jako medykamenty.

Jak należy je przygotowywać? Mamy dla Was wypróbowane przepisy.

Ewidentnie najbardziej odżywcze są pałaszowane na surowo lub z odrobiną kwaśnego mleka, jogurtu naturalnego czy śmietanki, ale równie smaczne są w połączeniu z innymi owocami czy podane jako sorbet lub smoothie. Dobrze smakują w rożnych wypiekach, deserach z galaretką czy naleśnikach. Zaś, zapiekanka makaronowa z czernicami to już klasyk.

A jak wykorzystać jagody leśnej na włosy? Tak jak każde owoce tak i czernice możemy bez kłopotu wykorzystać, jako maseczkę na włosy (UWAGA, jeśli posiadacie jasne włosy to jej nie testujcie). Wystarczy bardzo dokładnie jagody rozdrobnić oraz przetrzeć przez sito, zmieszać na przykład z drogeryjną odżywką, śmietaną, mlekiem czy śmietanką kokosową lub mąką kartoflaną by nieco je zagęścić i nałożyć na umyte włosy na przynajmniej 30 minut. Czego możemy oczekiwać po takiej maseczce? Z pewnością nawodnienia, połysku i być może nieznacznego ograniczenia przetłuszczania (przez zawartość garbników jagody regulują wytwarzanie łoju).

Artykuły powiązane